beeldanalyse balloon girl
Banksy
Banksy is de maker van dit beroemde kunstwerk. Hij startte als een graffiti-artiest. Later is hij steeds meer gebruik gaan maken van sjablonen (een grafische vorm die voor herhaaldelijk gebruik is bedoeld) zodat het minder tijd zou kosten om een werk af te maken. Banksy beweert zelf dat hij is overgestapt op het werken met sjablonen terwijl hij onder een treinstel schuilde omdat de politie hem op de hielen zat.
Zijn kunstwerken zijn vaak politiek en humoristisch van aard. In zijn straatkunst combineert hij graffiti met een hem kenmerkende sjabloontechniek. Zijn straatwerk is te vinden in verschillende Europese steden.
Voor de rest is er over deze kunstenaar weinig te vinden. Hij wilt zijn identiteit verborgen houden.
over het kunstwerk zelf
Dit kunstwerk is gemaakt in 2002 en is een muurschildering. Banksy heeft voor dit kunstwerk graffiti gebruikt.
Je ziet op dit kunstwerk een klein meisje staan. Ik denk van een jaar of zes. Het kleine meisje is van de zijkant getekend. Ze heeft een jurkje aan die naar voren is gewaaid door de wind. Haar haren zijn kort en worden ook naar voren geblazen door de wind, waardoor een paar haren haar gezicht half bedekken. Ze heeft haar arm omhoog, want haar ballon is weg gewaaid die ze terug wil pakken. De ballon is in de vorm van een hartje en is vel roze bijna rood gekleurd, waardoor de ballon het meest opvalt in de tekening. Het meisje word op de voorkant verlicht, dat te zien is aan de kleur wit. Haar achterkant is zwart, wat dus schaduw moet voorstellen. In dit kunstwerk heeft de kunstenaar veel met schaduw en licht gewerkt. Er komen in dit kunstwerk niet zo heel veer vormen voor. De enige vormen die mij zijn opgevallen zijn: rond, puntig, open, plat en de ballon die in de vorm van een hartje is.
Dit kunstwerk heeft ook een belangrijke betekenis: There is always hope (er is altijd hoop). Een positief bericht waarmee ze bedoelen dat wat er ook gebeurd, er altijd nog hoop is voor betere dagen. Deze betekenis is te zien aan de ballon in de vorm van het hart en het meisje die de ballon wil pakken, maar dat het niet lijkt te lukken.
Het is duidelijk te zien dat dit kunstwerk uit de kunst van tegenwoordig komt, omdat het allemaal erg strak eruit ziet. Ook is The Balloon girl gemaakt met materialen die vroeger nog niet gebruikt werden en niet eens bestonden.
De eerste muurschildering van The balloon girl is gemaakt in 2002 op de trap van Waterloo Brug.

mijn mening over The Balloon girl
Ik heb dit werk gekozen, omdat dit werk mij erg aansprak en ik het ook een erg mooi kunstwerk vind. Ik wist eerst niet wat de betekenis van dit kunstwerk was en ik wilde er graag meer over weten.
Wat mij het meest aanspreekt uit dit schilderij is op de manier hoe dat meisje daar staat. Is ze verdrietig of juist blij? Je kan haar emoties niet echt zien. Zelf denk ik dat ze verdrietig is. Ook sprak de felle kleur van de ballon mij aan. Waarom is de ballon zo knal roze en is het meisje in het zwart wit afgebeeld?
Wat mij weer wat minder aanspreekt is, zijn de muren waarop het kunstwerk is afgebeeld. Het zijn meestal lelijke witte muren met gaten en strepen erin, wat ik een beetje zonde van het mooie kunstwerk vind.
Ik heb al best veel andere kunstwerken van Banksy gezien. De meeste hebben net als de Balloon girl ook allemaal een betekenis. Meestal heeft die betekenis iets met politiek te maken, alleen dan in een grappige manier uitgedrukt. Ook zijn ze allemaal in de dezelfde stijl getekend. Sommige objecten in kleur en andere weer in zwart wit.
Ik vind dit een prachtig kunstwerk. Ik vind het heel leuk dat Banksy dit kunstwerk een betekenis heeft gegeven. Ook vind ik het gebruik van schaduw en licht in dit kunstwerk heel mooi gedaan. En natuurlijk is de vorm en de kleur van het hartje heel schattig.

Dit is een snelle schets die ik heb na gemaakt van the Balloon girl. Ik heb hierbij een gewoon grijs potlood gebruikt en een gum om het grijze potlood uit te gummen bij de lichte deeltjes. De ballon heb ik roze ingekleurd met een marker. Eigenlijk heb ik de schets dus best wel snel en makkelijk gemaakt.

We kregen de opdracht van de docent om het kunstwerk die je gekozen had, op een andere manier opnieuw te tekenen. Dat heb ik dus gedaan, zoals je hier boven ziet. Ik heb het meisje nu niet van de zijkant getekend, maar van de achterkant. Ook heb ik haar meerdere ballonnen gegeven en heeft ze de ballonen vast in plaats van dat de ballon weg waait. Ik heb geprobeerd om in dezelfde stijl als Banksy te tekenen. Dus met licht en schaduw.
Ik begon met het schetsen van het meisje en de rest om haar heen met een dun grijs potlood. Vervolgens ben ik daar met een dunne zwarte pen overheen gegaan. Sommige lijnen heb ik iets dikker gemaakt dan de andere. Vervolgens heb ik met een dikke zwarte stift de rest van de schaduw gemaakt. Daarna heb ik de restjes van de schets uitgegumd zodat je alleen het de zwarte laag zag. En natuurlijk de ballon, die ik met een rode stift heb ingekleurd.
reflectie verslag
Ik vond dit best wel een leuke opdracht om te doen en ik vond het ook niet zo een hele moeilijke opdracht. Ook vond ik de kunstwerken van Banksy erg interessant en vond ik het niet erg om meer dingen erover op te zoeken. Ik heb erg veel nieuwe dingen geleerd. Ik weet namelijk nu veel meer over deze kunstenaar en zijn kunstwerken.
Een paar minpunten zijn is dat ik de volgende keer voor dit soort opdrachten echt meer de tijd moet nemen, want ik had nu best wel veel tijd te kort. Ook moet ik de volgende keer alles iets beter uitdenken, want nu begon ik maar een beetje met tekenen en hoopte ik dat het iets moois zou worden. Als ik de volgende keer alles goed uitdenk en ik vroeg van te voren begin zal het vast iets beter gaan dan nu hoop ik.
Voor de rest vond ik het eigenlijk best wel goed gaan.
Maak jouw eigen website met JouwWeb